Hurmanın Faydaları

22-04-2020 20:40
Hurmanın Faydaları

Hurmanın Faydaları Nelerdir ?

Palmiyegiller ailesinden olan hurma, tropikal, ılıman ve çöl ikliminde yetişir. Ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetişen hurma, potasyum, sodyum, magnezyum, kalsiyum olmak üzere birçok farklı mineral ve vitamin barındırıyor. Hurma sadece Ramazan Ayında değil yılın her zamanında tüketilmesi gereken bir meyvedir. Düzenli olarak tüketildiğinde birçok hastalığı önleyen hurmanın faydaları nelerdir ?

Sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum açısından oldukça zengin olan hurmada A, C, B6, B12, ve D vitaminleri bakımından oldukça zengin olan hurma meyvesi, tok tutması ve kan şekerin düzenlenmesi dışında doğal bir antioksidandır. Hücre yenilenmesi ile kanser riskini azaltan hurmanın sağlık açısından faydalarını sizler için derledik.

Hurmanın Faydaları

Hurmanın sağlık açısından faydaları şunlardır;

Tansiyonu dengeler

Hurma, içeriğinde bulunan zengin potasyum minerali sayesinde kalp dostu besinlerin başında yer alıyor. Hurma kan basıncını (Tansiyonu) dengeliyor ve kalp ritmini düzenliyor.

Damar tıkanıklığını önler

Güçlü bir antioksidan olması nedeniyle hurma, kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tıkanıklıklarını önlüyor ve riski azaltıyor

Demir eksikliğini giderir

Hurma, yüksek demir içeriği nedeniyle düzenli olarak tüketildiğinde, demir eksikliği anemisi olan kişilerde kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini arttırmaya yardımcı oluyor.

Kansızlığı önler

Hurma, demir eksikliğiyle ilgili kansızlık riskini azaltır ve ayrıca içerdiği B2 ve B3 vitamini ile kırmızı kan hücrelerinin sayısının artmasına yardımcı olur.

Kanser önleyici etki

Kanser serbest radikallerin neden olduğu ölümcül hastalıklardan biridir. Serbest radikalleri durduran veya yavaşlatan ve önemli bir antioksidan olan selenyum minerali ve E vitamini hurmada zengindir. Bu iki madde vücudu kansere karşı korur.

Kilo verdirir

Hurma, lifli yapısı ile uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Hurma ayrıca içerdiği kalori miktarı ile enerji de verir. Ara öğünlerde hurma tüketmek hem sağlığınıza fayda sağlar hemde tok tutması açısından ve öğünlerde fazla yemenize engel olarak kilo vermenize yardımcı olur.

Sağlıklı Kemikler

Hurma içeriğindeki kalsiyum ve fosfat sayesinde iskelet oluşumuna ve vücudun kemik yapısının korunmasına katkı sağlar. Ayrıca Hurma kemik erimesi ve yumuşaması gibi gelişebilecek kemik hastalıklarının önlenmesinde de fayda sağlar.

Hurma Çeşitleri:

Medine Mebrum Hurma

Mebrum Medine Hurması ; Hurma denince akla gelen, kahverengi bir renge sahip, ince kabuklu, lezzetli ve besleyici bir çeşittir. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere en çok tercih edilen cinstir. Bu hurma Türk İnsanın damak tadına hitap eden ve Türkler tarafıdnan en çok beğenilen türdür. Medine çevresinde Al Ula Bölgesinde yetişir.

medine-mebrum-hurmasi 

İran Yaş Hurması

Siyaha Yakın renkte olmasıyla beraber ince kabuklu bir hurmadır. Mazafati yaş hurma olarak da bilinir. yumuşak ve oldukça tatlıdır. İranda yetiştirilmektedir.

iran-yas-hurmasi

Medine Hurma

Medine Hurması; Koyu kahverengine yakın, iri boyutlu, oldukça kalın etli, yumuşak ve seçkin lezzete sahip bir hurma cinsidir. Kudüs Hurması olarak ta bilinen iri hurma çeşidine büyüklük olarak benzerlik gösterir. Lezzet açısından kendi özgü özel bir aromaya sahiptir. Medine ve çevresine yetiştirilmektedir.

Medine-hurmasi

Sukkeri Hurma

Sukkeri Yaş-Taze hurma; Anlamı Şeker demek olan ve şeker oranı diğerlerine nazaran daha yüksek olan hurma çeşididir. Açık kahverengi, orta büyüklükte, ince kabuklu ve yumuşak yapıdadır. Özellikle kuru ve sert olan hurmaları yiyemeyenler için tavsiye edilir. hamlie ve emzikli bayanlara tavsiye edilen yaş hurma çeşitlerindendir. Tahin ile birlikte de tüketilebilir. Riyad bölgesinde yetiştirilmektedir.

sukkari-hurma

Mebrum Hurma

Mebrum Hurması; hurm denince akla gelen, kahverengi renge sahip, ince kabuklu, lezzetli ve besleyici bir çeşittir. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere en çok tercih edilen cinstir. Bu hurma Türklerin damak tadına hitap eden ve Türk halkı tarafından en çok beğenilen türdür. Medine Çevresinde Al Ula bölgesinde yetişir.

mebrum-hurmasi

Meşruk Hurma

Meşruk Hurma; Kahverengi, orta büyüklükte ve kalın kabuklu olmasıyla beraber tatlılığı yoğun olan hurma cinsidir. Medine çevresinde Al Ula bölgesinde yetişir. Hac ve Umre ziyaretlerinde ikram edilmek üzere tercih edilen, lezzetli ve besleyici bir hurma çeşididir. En kabuklu Mebrum hurma cinsi olarak bilinmektedir ve diğer mebrum cinslerinden bu şekilde ayrılmaktadır.

mesruk-hurma



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.